dimecres, 25 de maig del 2022

 


La Cambe és un cementiri de guerra situat a prop de Bayeux, França. Allí estan enterrats 21 222 militars alemanys caiguts en combat durant la batalla de Normandia a la Segona Guerra Mundial. És el més gran de tota la zona i del seu manteniment se n'ocupa l'associació de Cementiris dels caiguts de guerra alemanys.

Es tracta d'un cementiri molt diferent del nord-americà amb un gran túmul central com a fossa comuna per a 296 soldats i creus esculpides en roca volcànica negra i flanquejada per 49 cementiris rectangulars amb 400 tombes cadascun.


La Cambe guarda es restes de 12 000 militars, procedents de 1400 llocs diferents repartits entre els departaments francesos de Calvados i Orne. La Cambe es va inaugurar formalment com a cementiri de guerra alemany el setembre de 1961. Des d'aquesta data s'hi han inhumat 700 morts més en combat que s'han localitzat en camps de batalla repartits per tota Normandia.


PONT DE HOC

Un altre dels punts més espectaculars és a Pointe du Hoc, una zona situada al cim d'un penya-segat a 30 metres d'alçada sobre el nivell del mar ia 6,4 quilòmetres a l'oest de la qual va ser anomenada platja Omaha, i que els Rangers de l'exèrcit nord-americà van escalar fins al cim per neutralitzar més bateries alemanyes. Es tracta d'un recinte força gran amb nombroses restes de la batalla.Actualment, a Pointe du Hoc s'ubiquen un memorial i un museu dedicats a la batalla. Gran part de les fortificacions del lloc van ser retirades i per tota la zona es poden trobar multitud de cràters originats pels bombardejos aliats previs a l'assalt ranger.

el 2n batalló de Rangers Era l´ encarregat d'escalar el penya-segat de la Punta del Hoc (Punt du Hoc) de 30 metres d'alçada, d'assaltar la bateria alemanya i destruir els canons a resultat, la força d'assalt nord-americana inicialment constituïda per 225 homes, es va veure reduïda a uns 90 en condicions de combatre.


OMAHA BEACH

La més famosa de les platges del Desembarcament, Omaha Beach es troba al sector americà. El seu nom correspon al codi que li van donar els aliats. Aquest sector s'estén des de Vierville-sud-Mer fins a Colleville-sud-Mer.

Carros de combat que formen part de les visites imprescindibles per entendre-ho tot sobre el Desembarcament.

CEMENTIRI  AMERICA


Aquest cementiri està localitzat en un barranc mirant cap a la Platja d'Omaha, una de les platges on es va fer el famós Desembarcament de Normandia, Cobreix una àrea de 70 hectàrees i conté les restes de 9389 militars nord-americanes. La major part van morir durant el desembarcament de Normandia; també inclou les tombes dels membres de la Força Aèria els avions dels quals van ser enderrocats a França. Les tombes estan col·locades cap a l'oest, mirant els Estats Units. Es troben enterrats tres Medalla d'Honor, dels quals un d'ells és el fill gran del president Theodore Roosevelt. L'únic enterrament que no pertany a la Segona Guerra Mundial, és un altre dels fills de Roosevelt que va morir durant la Primera Guerra Mundial i va ser traslladat a aquest cementiri amb posterioritat.


Els noms dels 1557 nord-americans que van perdre la vida en el conflicte però no han pogut ser ubicats o identificats estan inscrits a les parets d'un jardí semicircular al costat est del monument. Al centre hi ha una estàtua de bronze titulada "L'esperit de la joventut nord-americà sorgint de les onadeS
Enterrada al pis directament oposat a l'entrada de l'antic edifici per a visitants hi ha una càpsula del temps, on han estat guardades les notícies aparegudes al voltant del desembarcament del 6 de juny a Normandia. La càpsula està coberta per una capa de granit rosat on es llegeix «Obrir el 6 de juny del 2044».


Deixem aquest majestuós i grandíssim cementiri i passem de nou per la platja de Omaha Beach parem en un petit turó amb vistes a la platja aquest és el turó del Capitan Joe Dawson , al temps aprofitem per dinar amb aquestes vistes. 

COLEVILLE SUR MER

De camí a Bayeux trobem petit pobles un d´ells és aquest de Coneville sur mer , en ell podem veure a les parets diferents fotos d´aquell desembarcament , en una de les fotos es mostren com va quedar la petita església i avui totalment restaurade.

BAYEUX

Arribem molt tard a Bayeux quasi tot està tancar en especial la primera visita que volíem fer , la Catedral de Bayeux, d'estil romànic-gòtic, construïda pel bisbe normand Odón de Bayeux l'any 1077, amb el cor i les agulles del segle XIII. Té una gran torre d'estil gòtic flamíger.una pena ens queda una volta per al poble i contemplar la catedral per fora.

Després de visitar Bayeux , retornem uns km enrere doncs passarem la nit amb una area de autocaravanes a  Arromanches sobre els penya-segats amb unes vistes del poble i de les platges impresionants.Aquesta nit a estat un sopar dintre la autocaravana això si amb molt bones vistes